u pripremi

The New Hotel Zeybek

Turska | Egejska regija | Izmir

PREVOZ: Avion

Odlicna lokacija

u pripremi

Ramada Plaza

Turska | Egejska regija | Izmir

PREVOZ: Avion

Preporuka za sve tipove gostiju

od 799€

Ontur Hotel

Turska | Egejska regija | Izmir

PREVOZ: Avion

u pripremi

Swiss Hotel Buyuk Efes

Turska | Egejska regija | Izmir

PREVOZ: Avion

Preporuka za porodice

u pripremi

Le Monde Beach Resort & Spa

Turska | Egejska regija | Izmir

PREVOZ: Avion

Termalni izvori

u pripremi

Kaya Izmir Thermal & Convention

Turska | Egejska regija | Izmir

PREVOZ: Avion

Izmir – Metropola na obali Egejskog mora. Treći grad po veličinu u Turskoj sa nešto manje od četiri miliona stanovnika je druga po veličini luka u Turskoj i važan ekonomski centar zemlje. Okružen je sa jedne strane planinama, a sa druge dugim zalivom. Prelepi grad sa evropskim licem, ali i grad koji čuva svoje starine, ostale od prošlih, ne samo vekova, nego i milenijuma. Njegova istorija se beleži još od pre tri i po hiljade godina. Nosio je naziv Smirna, naseljen od stanovnika koji su pripadali Helenskoj grupaciji naroda. U svojoj dalekoj prošlosti imao je veći ili manji značaj u tom delu Egejskog mora u zavisnosti od trgovačkih i političkih prilika. Ponekad i zanemaren sve do Aleksandra Velikog koji je početkom IV veka pre naše ere ponovo izgradio taj grad, pripojio ga Makedonskom carstvu i učinio ga značajnom metropolom u ondašnjim prilikama. Posle slabljenja Makedonskog carstva, preuzimaju ga Rimljani i Vizantinci, a u 15. veku Izmir postaje deo Otomanskog carstva. Posljednji put je grad bio u rukama Grka 9. septembra 1922. godine, kada ga konačno osvaja vojska Kemala Ataturka na završetku Grčko-Turskog rata. Smirna tada na kraju rata strada i u velikom požaru, obnavlja se 1923 u okviru Turske republike pod vođstvom Kemala Ataturka, dobija ime Izmir, okreće se zapadu, potiskuje se religija, emacipuju se žene, ali i muškarci, reformiše se pravni i politički sistem, razvija se trgovina i savremena luka.

Kada kao turisti uđemo u Izmir, susrećemo se gradom koji potvrđuje ono što kažu stanovnici, ali i brojni posetioci, da je život u Izmiru najbolji u Turskoj. Očaraće nas miris i svežina mora i živost ovog grada. Grad jedinstvene lepote sa prelepim centrom koji neodoljivo podseća na evropske metropole  sa širokim bulevarima, šetalištem sa palmama sa neodoljivim šarmom mora i nizom kuća sa islamskom ili mediteranskom arhitekturom, cvetnim alejama, otmenim radnjama, brojnim hotelima, modernim i tradicionalnim restoranima, poslastičarnicama, čajdžinicama, Univerzitetom, poslovnim zgradama i tržnim centrima, lukom gde svakodnevno pristižu luksuzni brodovi i jahte. Grad krase muzeji, opera i balet, umetničke galerije, džamije, crkve, sinagoge, arheološka nalazišta sa ostacima drevnih građevina. Odmah uz gradski trg se nalazi Bazar, koji je skoro zagušen trgovcima, posetiocima i kupcima. Prolazeći kroz ovaj deo Izmira, odjednom se uređeni i „evropski“ Izmir pretvara u klasičan primer turske kulture i strasti za zanatom i trgovinom. Ovde trgovci izlažu tekstil, obuću, začine, zlato, ukrasno i drago kamenje i sve ono po čemu je tradicionalna, ali i moderna Turska poznata. Bazar je pravo mesto za kupovinu suvenira, ali i oblačenje, kao i za cenkanje, jer je to deo turske kulture i tradicije. U Bazaru, ali i u širem centru Izmira možete probati Aleksandrov ili Iskender kebab, jelo po kojem je poznat ceo ovaj kraj, popiti pravu tursku kafu ili čaj od jabuke.

Kada posecujemo ili letujemo u Egejskoj regiji u Kušadasiju ili Sarimsakliju, pravi i nezaobilazan poklon i doživljaj koji mozemo da učinimo sebi ja da posetitimo Izmir. Ono sto je najznačajnije i da vas ne ostavi ravnodušnim je da svakako obiđemo  spomenik Kemalu Ataturku, koji je okrenut ka zapadu i predstavlja prvog predsjednika Turske Republike na konju sa sabljom, Sahat kulu (Saatkulesi) – toranj na glavnom trgu sa satom koji je postao simbol Izmira, Konak džamiju – najznačajniju u Izmiru. Tu su još Kadifekale – ruševine dvorca  iz doba Aleksandra Velikog, Agora – pijaca, koju je izgradio Marko Aurelije, Arheološki i Etnografski muzej.

Na kraju šta reći osim da Vam toplo preporučujemo Izmir.