Hotel na plaži

od 319€

Hotel Lutruvia

Grčka | Krf | Benices

NOĆENJA: 10 / 11
PREVOZ: Avion, Autobus, Sopstveni

Prelep pogled

od 639€

Hotel Alexandros

Grčka | Krf | Perama

NOĆENJA: 10 / 11
PREVOZ: Avion, Autobus, Sopstveni

Blizu glavnog grada

od 359€

Hotel Popi Star

Grčka | Krf | Gouvia

NOĆENJA: 10 / 11
PREVOZ: Avion, Autobus, Sopstveni

Blizu glavnog grada

od 389€

Hotel Primavera

Grčka | Krf | Dassia

NOĆENJA: 10 / 11
PREVOZ: Avion, Autobus, Sopstveni

Adults only 16+

od 569€

Hotel Livadi Nafsika

Grčka | Krf | Dassia

NOĆENJA: 10 / 11
PREVOZ: Avion, Autobus, Sopstveni

Popularan hotel

od 419€

Hotel Potamaki Beach

Grčka | Krf | Benitses

NOĆENJA: 10 / 11
PREVOZ: Avion, Autobus, Sopstveni

Odlična cena

od 439€

Hotel Hellinis

Grčka | Krf | Kanoni

NOĆENJA: 10 / 11
PREVOZ: Avion, Autobus, Sopstveni

Lux hotel

od 939€

Hotel Corfu Holiday Palace

Grčka | Krf | Corfu Town/Kanoni

NOĆENJA: 10 / 11
PREVOZ: Avion, Autobus, Sopstveni

KRF (Corfu)

Jedno ostrvo zaista mora biti miljenik prirode pa da izgleda kao Krf. Otuda toliko lepote, bujne vegetacije, prelepih plaža i kristalno čistog mora. Krf je sa zapada okružen Jadranskim, a sa istoka Jonskim morem, koja zapljuskuju 217 km dugu obalu. Zahvaljujući lepoj klimi, ostrvo je bogato četinarskim šumama, maslinama, tropskim i mediteranskim rastinjem i cvećem, zatim dugim peskovitim plažama, divnim uvalama i tirkizno plavim morem.

Krf je najsevernije i drugo po veličini grčko ostrvo u Jonskom moru. Obuhvata površinu od 579 km2, obala je izuzetno razuđena sa brojnim uvalama i izrazitim zalivima, severni deo je najviši sa vrhom Pantokrator sa 906 m n/v. Klima je mediteranska, ali sa nešto manje toplim letima, što se najviše primećuje tokom letnjih noći. Zime su blage, ali sa više padavina i većom vlažnošću. Zbog toga Krf ima veoma bujnu vegetaciju pa je poznato i kao smaragdno ili zeleno ostrvo kojim dominiraju četinarske šume, vinogradi i nepregledni maslinjaci.

Lepote i čari Krfa opevali su mnogi pesnici i umetnici, prvi među njima bio je Homer koji ga je, u epu Odiseja, opisao kao mesto gde je Odisej našao sklonište na svom putu za Itaku. Naziv „Kerkira“ je dobilo po nimfi Kerkiri, zaštitnici Krfa, koja je bila zatočenica boga mora Posejdona, a iz njihove ljubavi rodio se Feakas, koji je bio praotac Feačana i tako je Krf ostao poznat pod imenom „ostrvo Feačana“. Krf je nesumnjivo grčko ostrvo, ali nije tipično helensko.

 

Gradovi na Krfu

KRF (Kerkyra, Corfu Town), glavni grad ostrva, nalazi se na istočnoj obali i do njega se dolazi trajektom sa kopna iz lučkog mesta Igumenica. Grad je smešten između dve impresivne tvrđave koje su izgradili Mlečani u 14. i 16. veku da bi ga zaštitili od napada Turaka. Grad je mešavina arhitektonskih stilova koji su ostali iza različitih civilizacija. Stari grad se jedino može obići peške, zbog uskih ulica – kaleta, popločanih kamenom i venecijanskih kaskadnih i cvetnih trgova, koji govore o bitnom uticaju i prisustvu Mlečana na ostrvu.

Vrednosti ovoga grada su: Kraljevska palata St. George & St. Michael, danas muzej sa impresivnom kolekcijom Azijatske umetnosti, Crkva Sv.Spiridona iz 16. veka, izgrađena u čast lokalnog sveca, zaštitnika ostrva, Gradska kuća izgrađena 1663. godine, Arheološki i Vizantijski muzej, Palata Mon Repos, sagrađena početkom 19.veka, korišćena kao letnja rezidencija grčke kraljevske familije, Ahilejeva palata (9,5 km), omiljena letnja rezidencija austrijske princeze Elizabete (Sissy), Mišje ostrvo, slikovito malo ostrvo u neposrednoj blizini centra grada, u blizini gradskog rta Kanoni, koje je pešačkom prevlakom vezano za isto tako čudesno ostrvo sa manastirom Vlaherna, Srpska kuća, muzej sa više od hiljadu eksponata stalne postavke “Srbi na Krfu 1916. – 1918.”

Ostrvo Vido, udaljeno desetak minuta vožnje čamcem, na kome se nalazi mauzolej–grobnica sa oko 1300 posmrtnih ostataka srpskih vojnika iz I Sv. rata, Aqualand, samo desetak kilometara udaljen od glavnog grada, neki kažu najveći u Evropi, sa mnogobrojnim vodenim atrakcijama, nedovoljnim i za celodnevnu zabavu.

Opis gradova

DASIA (Dassia), 12 km od glavnog grada, gradić sa impresivnim hotelima, šumovitom i šljunkovitom, tri kilometra dugačkom plažom, gradskom avenijom sa brojnim restoranima i prodavnicama.

KASIOPI (Kassiopi), 35 km od glavnog grada, prestavlja najbolji, najkavlitetniji i najlepši izbor. Mediteranski ribarski gradić, potpuno okrenut turistima, njihovoj udobnosti i zabavi. Mesto okruženo prelepim peščanim plažama u stenovitim uvalama.

GUVIA (Gouvia), 9 km od glavnog grada, mesto gde se iskrcala drinska divizija. Prve srpske jedinice iskrcale su se na guvijskoj plaži, danas jednoj od najlepših šljunkovitih plaža na Krfu. Mesto je presečeno saobraćajnom avenijom kojom se iz glavnog grada putuje na sever ostrva, a na strani okrenutoj prema moru smešteni su hoteli, apartmani i turistički centar Guvije.

IPSOS (Ipsos), 14 km od glavnog grada, gradić smešten duž 3 km dugačke šljunkovite plaže sa brojnim smeštajnim kapacitetima (hotelskog i apartmanskog tipa), mestima za dnevnu i noćnu zabavu, restoranima i prodavnicama.

BENITSES (Benices) je preslatko ribarsko mesto, smešteno na 12 km južno od Krfa. Tokom pedesetih godina prošlog veka, predstavljao je mesto okupljanja džet seta. Benitses je sjajno povezan sa gradom Krfom. Od Benitsesa možete vrlo lako stići do prelepih plaža juga, kao što su Isos, Halikouna, Marathia, Agios Georgios. Veliku atrakciju ovog mesta predstavljaju ruševine vile sa rimskim termama koje se nalaze u centru sela.

Najstarije ime ovog ostrva je Kerkira, naziv koji se sačuvao do današnjih dana. To je ime lepe nimfe Kerkire, zaštitnice Krfa. Istorija se ovde nije pokazala škrtom, podarila je glavnom gradu ostrva dve tvrđave, stari grad sa svojim divnim palatama, crkvom Sv. Spiridona iz 16. veka, prostranu Esplanadu sa palatom Liston i čuvenim arkadama koje su prenele lepotu pariske ulice Rivoli, raskošnu palatu Ahileon i mnoštvo drugih lokaliteta i spomenika.

Ostrvo Krf je pravi trezor arheoloških, istorijskih i kulturnih bogatstava koja podsećaju na sve civilizacije koje su protutnjale kroz vekove i ostavile svoja obeležja. Vraćajući se iz Trojanskog rata, Odisej je svoje lutanje morima završio baš na Krfu. Kud god se uputite, osetićete dah Rimljana, Vizantije, Venecije, Francuske, kolonijalne Engleske i Mediterana, ali i današnjih stanovnika Grka.

Krf je nesumnjivo grčko ostrvo, ali nije tipično Helensko.

Istorija ovog ostrva beleži stvaranje trgovačke kolonije od strane Korinćana još u 8. v.p.n.e., koje su u 3. veku smenili Rimljani i ostali tu skoro 8 vekova. Njih zamenjuju Vizantijci, pa Mlečani, a zatim Francuzi u vreme Napoleonovih osvajanja, koji su ovom ostrvu preneli svoj liberalni duh i osnovali brojne prosvetne i kulturne institucije. Početkom 19. veka protektorat nad Krfom dobijaju Englezi. Oni dovode vodu u grad, grade puteve, palate, bolnice, Univerzitet. Tek 1864. godine engleska kraljica dozvoljava ujedinjenje naroda Krfa sa ostalom Grčkom.

Novija istorija beleži vladavinu Italijana i Nemaca sve do kraja II Svetskog rata kada ovo ostrvo, konačno postaje slobodno. Za naš narod, Krf je vezan ratnim događajima iz 1916-1918. godine, kada je došlo do iskrcavanja srpske vojske, ali i premeštanja na Krf srpske vlade i svih značajnih institucija tadašnje Srbije. Danas o tome svedoče spomenici, grobnica na ostvu Vidu, Muzej – Srpska kuća, ali i Plava grobnica, vodeni prostor u Jonskom moru između Krfa i ostrva Vido, gde su sa lađe “Vedeta 12” odlagana tela u dubine mora, onih kojiima ni gostoljubivost ostrva nije pomogla da prebrode iscrpljenost i bolesti od stradanja na putu od Srbije do Krfa.

Mediteranska hrana sa obiljem svežeg povrća, mediteranskog voća i posebno kumkvat pomorandže od koje se pravi odlično slatko i još bolji liker, ribe, domaćeg maslinovog ulja, sira pripremanog u planinskim seoskim kućama, kvalitetnog domaćeg vina, kod nas već poznata grčka muzika i čuvena ostrvska gostoljubivost, doprineće da uživate u svom odmoru i poželite da se ponovo vratite.

Brojne su i poznate plaže koje krase ostrvo: Glifada, Barbati, Paleokastrica, Benices, Sidari, Pelekas i mnoge druge su mesta za avanturu, ali i mesta za odmor.

Muzej “Srpska kuća” i ostrvo Vido

Veoma bogata postavka “Srbi na Krfu 1916-1918.”, čuva uspomenu na boravak srpske vojske, vlade, parlamenta i izbeglog naroda na ostrvu Krf. Muzej se nalazi u centru starog grada. Izlet podrazumeva da nakon posete muzeja  “Srpskoj kući”, zajedno posetimo ostrvu Vido, mauzolej – grobnicu srpskih vojnika iz I svetskog rata. Ostrvo Vido je udaljeno jednu nautičku milju od grada Krfa i iz malog pristana se cvetnom popločanom alejom, dolazi se do mauzoleja koji je smešten na zaravni obrasloj stogodišnjim četinarima. Donjim putem ispod mauzoleja dolazi se do uvale sa pogledom na deo mora koji se u našoj istoriji zove “plava grobnica”, mesto gde su se završavale poslednje vožnje broda Vedeta, sa koje su se u more odlagali posmrtni ostaci hiljada preminulih srpskih ratnika.