od 205€

Le Meridien Fisherman S Cove

Sejšeli | Ostrvo Mahe |

NOĆENJA: 1
PREVOZ: Avion

od 305€

Constance Ephelia Seychelles

Sejšeli | Ostrvo Mahe |

NOĆENJA: 1
PREVOZ: Avion

od 109€

Berjaya Beau Vallon Bay Resort & Casino

Sejšeli | Ostrvo Mahe |

NOĆENJA: 1
PREVOZ: Avion

Sejšeli

Sejšelski arhipelag čini čak 115 granitnih i koralnih ostrva u zapadnom indijskom okeanu, 1500 km od istočne obale Afrike. Neka od njih su privatna, zapravo u vlasništvu rizortova u kojima možete boraviti, poput Denis Private Island i Fregate Island Private.
Tri najpoznatija ostrva su Mahe (glavno i najveće), zatim srednje po veličini ostrvo Pralin (iako se piše Praslin glas “s” se ne čuje kada ga lokalci izgovaraju) i najmanje ostrvo La Dig (oko 10 km²).

Glavni grad Victoria nalazi se na ostrvu Mahe, ima 25 hiljada stanovika i prostire se na oko 20 km². U samom centru se nalazi Nacionalni muzej i preko puta njega poznati “Clock Tower” koji je rađen po uzoru na onaj u Londonu. Nedaleko je i gradska pijaca (subota je pijačni dan) za sve koji žele da na ovaj način osete ovdašnji život. Lokalno stanovništvo je izuzetno ljubazno i prijateljski nastrojeno, što ovu destinaciju čini izuzetno bezbednom.Sejšeli nisu poznati samo po svojim plažama, već I po retkim vrstama ptica kao i po čuvenim džinovskim kornjačama koje su svojevrsna atrakcija. Koralni grebeni su zaštićeni kao nacionalno blago.

Izražene su dve sezonalnosti: period maj-oktobar karakteriše južni monsun, koji je malo nezgodniji po pitanju trave koju nanosi na jugozapadnu obalu, I period od oktobra do maja koji karakteriše severni monsun.

Najbolji period za putovanje su meseci APRIL, MAJ i JUN, mada se na Sejšele može ići tokom čitave godine. Pošto se nalaze u tropima, tokom čitave godine se mogu očekivati padavine, s tim što su one tokom kišne sezone (decembar-januar) izraženije nego u ostalim mesecima. Temperature retko padaju ispod 24 stepena, a ne idu ni iznad 32 stepena.

Plaže na Sejšelima

Ovaj izolovani raj nudi prelepe plaže i tirkizno plavo more. Sve plaže na Sejšelima su javne! Na najpoznatijim plažama koje nisu u blizini hotelskih kompleksa ne postoje ležaljke, a čak ni na onima koje su blizu nekog hotela nema ih mnogo. Sva tri glavna ostrva krase plaže izuzetne lepote, sa najsitnijim belim peskom. U zavisnosti od sezonalnosti i pozicije hotela, moguće je prisustvo korala i morske trave.

BEAU VALLON, MAHE

Čuvena plaža na ostrvu Mahe, dugačka je 3 km i nudi puno različitih sadržaja. Ima deo sa lokalnom ponudom sveže hrane i pića, gde možete probati svežu ribu sa roštilja, a tu je i nekoliko restorana. Nedaleko od plaže ima i nekoliko super marketa. Tokom decembra i januara mogući su veći talasi, dok je inače karakteriše mirna voda.

ANSE SOURCE D’ARGANT, LA DIGUE

Ova plaža je sastavni deo Nacionalnog parka „Le Union“, u koji se plaća ulaz u iznosu od 115 rupija (oko 7-8 EUR). Naravno, kako su sve plaže na Sejšelima javne, na njoj se može boraviti i bez novčane nadoknade. Naziv u prevodu znači „Srebrna plaža“, a ovo je ujedno i jedna od najčešće fotografisanih plaža na svetu. Na njoj se nalazi restoran „Lanbousir”. Preporučujemo je ljubiteljima snorklinga.

GRAND ANSE, LA DIGUE

Jedna od najomiljenijih, potpuno divlja plaže bez bilo kakvih pomoćnih i komercijalnih objekata u blizini.
More je ovde nešto dublje nego na ostalim plažama pa je uživanje u plivanju zagarantovano.

ANSE LAZIO, PRASLIN

Jako lepa plaža sa izrazito belim I mekim peskom, najpoznatija na ostrvu Praslin. Dugačka je oko 600 m a široka do 25 m. Voda brzo prelazi u duboku. Neobične formacije granitnih stena su savršene za dobre fotografije. Na plaži se nalaze bar i restoran.

Da bi ste osetili čari sva tri ostrva preporučujemo boravak od po nekoliko dana na više njih – “Island Hopping”. Transferi trajektom koji se obavljaju između ostrva su lepo organizovani i pouzdani, a kada je more mirno predstavljaju i pravo uživanje. Vožnja od ostrva Mahe do Praslina traje oko 1h, dok se zatim od Praslina do La Digue stiže za oko 15 minuta. Ne postoji direktan trajekt od Mahea do La Diguea. Transfer od Mahea do Praslina moguć je i lokalnim letom. Mahe je najurbanije ostrvo dok sva ostala nude nešto mirniju i jako romantičnu atmosferu – što ovu destinaciju čini idealnom za parove.

Dobro je znati

  • Valuta – sejšelski rupi, poneti dolare (novčanice koje nisu starije od 2003. godine)
  • Jezik – engleski, francuski, kreolski
  • Viza – nije potrebna za srpske državljane
  • Vakcina – nije potrebna
  • Struja – potreban adapter (većina hotela ima u ponudi)
  • Klima – tokom cele godine aktuelna destinacija, najbolji period april, maj i jun

Preporučujemo uporebu patika za vodu zbog oštrih delova korala koje more nanosi.
Za iznošenje čuvenog kokosa Coco da Mer potrebna je dozvola koja se dobija od prodavca.
Veliki broj soba kategorije „see view“ imaja dosta ograničen pogled na more jer su ušuškane u bujno zelenilo.
Peškiri za plažu su dostupni u svim hotelima.
Noćni život na Sejšelima je dosta ograničen. Izlazi se uglavnom petkom i subotom, a barove i klubove koji rade posle 23h možete naći na Eden Island – deo Victoria koji naseljava južnoafričko stanovništvo.