U centru grada

od 229€

Karafelas

KATEGORIJA: B
Grčka | Skiatos | Skiatos

NOĆENJA: 10 / 11
PREVOZ: Avion, Autobus

Blizu glavnog grada

od 229€

Ftelia

KATEGORIJA: B
Grčka | Skiatos | Megali Amos

NOĆENJA: 10 / 11
PREVOZ: Avion, Autobus

U centru grada

od 239€

Skiathos Hills Studios

KATEGORIJA: A
Grčka | Skiatos | Skiatos

NOĆENJA: 10/11
PREVOZ: Avion, Autobus

Skiatos – Leto 2024 – avion ili autobus

Skiatos je najmanje, ali najkosmopolitskije ostrvo Sporada u severozapadnom Egeju. Za letovanje 2024 agencija Belvi preporučuje Skiathos Hills StudiosKarafelas, hotel sa studijima koji se nalazi u centru grada, kao i vilu Ftelia okruženu zelenilom i u blizini peščane plaže Megali Amos.

Za letovanje 2024 na Skiatosu pripremili smo paket aranžman – avion ili autobus. A uz aranžman avionom ili autobusom jedno dete starosti od 2 do 18 godina boravi gratis koristeći treći, standardni ležaj.

Trudimo se da za naše klijente izaberemo mesta koja znamo da će im prijati, u svakom smislu. Ostrvo Skijatos nudi za svakoga po nešto ali za većinu turista ima u ponudi sve što je potrebno za letnju destinaciju gde je odmor, istraživanje, boravak u okruženju borove šume i plivanje u kristalno čistom moru zagarantovano.

Skiatos je pravi biser arhipelaga severnih Sporada, grupe ostrva smeštenih u plaventnilu Egejskog mora. Skiatos je vrlo zeleno ostrvo pokriveno gustom borovom šumom i smatra se zaštićenom zonom. Nalazi se odmah preko puta Evije i obale Tesalije, istočno od Piliona i zapadno od ostrva Skopelos, najmanje ali najkosmopolitskije ostrvo ovog arhipelaga i nalazi se u severozapadnom Egeju, na samo dva i po sata vožnje trajektom od Volosa. Ostrvo ima položaj da se sa njega odlično vidi sa jedne strane obližnje ostrvo Skopelos, a sa druge poluostrvo Pilion, a u daljini preko mora nazire se Halkidiki i snežni vrhovi svetogorske planine Atos. Ime ostrva Skiatos potiče od starogrčkih reči sa značenjem “u senci Atosa”. Karakterišu ga borove šume, prelepe peščane plaže sa kristalno čistim morem i sam grad Skiatos sa kosmopolitskom atmosferom, jedino naseljeno mesto na ostrvu.

POLOŽAJ

Pripada oblasti Tesalija. Nalazi se u arhipelagu Severni Sporadi, zajedno sa ostrvom Skopelos, koji je bio glavno odredište za snimanje fantastičnog filma Mamma Mia, ostrvom Alonissos, koje i danas u svom zagrljaju čiva nekoliko stotina Monahus Monahus foka kao i veliki broj delfina koji nam se često pridruže tokom krstarenja i upoznavanja ovih zelenilom bogatih ostrva. Četvrto ostrvo ovog arhipelaga se zove Skiros.

Dok boravite na južnoj strani ostrva Skijatos, gde se nalazi veći broj vrlo dostupnih plaža. uživaćete u pogledu na ostrvo Skopelos i Evia, drugo po veličini ostrvo Grčke. Plaže na zapadu i severozapadu ostrva vam pružaju pogled na istorijski deo Grčke, poluostrvo Pilion, dom Kentaura i mitskog kralja Peleja, Ahilovog oca.

KAKO DOĆI DO SKIATOSA

Do Skijatosa je najlakše doći avionom, naš direktan čarter let traje oko 1 sat. Mnogi naši turisti vole da putuju zemljanim putem tako da smo obezbedili organizovan autobuski prevoz. kao i prevoz u individualnom aranžmanu. Do Skijatosa drumskim putem se može doći do grada Volos ili Solun, odakle trajekti prevoze do Skijatosa. Trajekti iz Soluna funkcionišu samo tokom špica sezone. Trajekti iz Volosa dolaze do Skijatosa 2 do 5 puta dnevno, u zavisnosti od doba letnje sezone, vožnja traje oko dva i po sata. Trajekt karte preporučujemo da kupite na vreme, često se desi da trajekti budu popunjeni do poslednjeg mesta.

PLAŽE

Skijatos se prostire na samo 48km2, ima preko 60 plaža i do većine je lako doći, kako do uređenih plaža, tako i do divljih uvala. Najpoznatije plaže su Lalaria, Megali Amos, Ahladies, Vromolimnos, Agia Paraskevi, Kolios, Trulos, Aselinos, Ambelaki, Banana i nadaleko čuvena Kukunaries plaža, koja spada među najlepše mediteranske plaže. Sve plaže na južnoj strani su peščane, sa uređenim ležaljkama i suncobranima, barovima i restoranima. Na plaži Vromolimnos i Nostos se organizuju dnevne žurke, dok brojne druge plaže su osmišljene za potpuni odmor i uživanje u suncu.

Neke od njih su bogato pokrivene prirodnom hladovinom koja je na Kukunaries plaži najrasprostranjenija. Ova plaža je proglašena za jednu od najlepših Mediteranskih plaža, mesto gde se kao retko gde može udahnuti miris bora i mora na jednom mestu. Cela oblast, zajedno sa plažom Kukunaries, je pod zaštitom države Grčke zbog endemske vrste četinara koja krasi ovo ostrvo. Između i oko plaža smeštena su turistička naselja sa hotelima i apartmanskim vilama i u okruženju se nalaze sezonski restorani i prodavnice. Na severu ostrva, plaže su uglavnom šljunkovite išarane lepim konfiguracijama stena, od kojih se izdvaja Lalaria plaža. Središnji deo ostrva je brdovit, gotovo planinski, ukrašen je bujnim četinarskim šumama i zelenilom mediteranske vegetacije. Ovaj deo ostrva idealan je za pešačke foto ture i planinare rekreativce.

KLIMA I KRETANJE PO OSTRVU

Odlični klimatski uslovi su još jedna od odlika Skijatosa. Dok je severna strana izložena vetrovima, južna je zaklonjena zahvaljujući brdima, koji se šumovitim brežuljcima lagano spuštaju do plaža. Tokom leta, osveženje donosi blag lokalni vetar Maltemi. Početkom sezone i krajem sezone večeri budu hladnije, dani topli s brojnim sunčanim satima. U maju i junu mesecu se na Skijatosu može sunčati do 21 čas i nakon toga prošetati do smeštaja ili večerati u brojnim tavernama na putu ka izabranom smeštaju. Kretanje po ostrvu južnom stranom je odlično organizovano lokalnim autobuskim prevozom, koji prolazi turističkom rutom od grada Skijatos duž plaža svakih 15-20 minuta od ranog jutra, pa do kasnih večernjih sati.

Naši predstavnici su uvek na raspolaganju da pomognu oko organizovanja iznajmljivanja automobila ili drugih prevoznih sredstava. Oni će vam svakako biti od pomoći naročito tokom prvog infosastanka, kada će vam dati brojne informacije o ostrvu i snalaženju po istom. Za one koji vole i malo aktivniji odmor, naši predstavnici će ponuditi obilaske okolnjih ostrva sa organizovanim šetnjama po starom delu grada uz fantastične vidikovce koji su odlična mesta za pravljenje foto-uspomena.

GLAVNI GRAD

Grad Skijatos je jedino naseljeno mesto na ostrvu. Kosmopolitski grad tokom letnje sezone nudi veliki izbor aktivnosti, na malom mestu. Lepota grada su uske uzbudljive ulice. Većina ulica je u sklopu jedinstvene pešačke zone i vode ka nekoliko lepo ukrašenih renesansnih cvetnih trgova popločanih kamenom. Grad je gusto naseljen u obliku potkovice koja okružuje pristanište i marinu. Važi za grad koji odiše mondenskim i kosmpololitskim stilom ali i pristupačnim cenama. Šetnja starim gradom na uzvišenju pruža pogled u prošlost. kao i nekoliko lepih vidikovaca i taverni koje nude izuzetno ukusnu i zdravu mediteransku kuhinju. Za one koji vole mirnija mesta sa ambijentalnom muzikom i dobrim vinom uz zvuke talasa, poluostrvo Burzi nudi pravi užitak.

Glavna pešačka ulica, Papadiamanti, pruža brojne suvenirnice, prodavnice sa domaćim proizvodima i ručno rađenim predmetima, taverne kao i uvek obožavani grčki giros, krepe i sveže ceđene sokove. Nakon dobre večere ili dobrog doručka, uvek je lepo prošetati duž obale mora u Staroj ili Novoj luci ili pak ulicom koja vodi do aerodromske piste, lepo uređenom za šetnju dužine oko 2km.

Skiatos grad, prestonica ostrva, je tipičan ostrvski gradić sa mnoštvom prodavnica, taverni, barova, trajektom i turističkom lukom, marinom i sjajnom noćnom zabavom.

Bilo da ste pošli na miran ili aktivan odmor, da ste željni sunčanja ili odmora u hladu, da volite moderne kafeterije ili netaknutu prirodu, Skiatos je pravo mesto za odmor.

PRAVI IZBOR ZA VAŠE LETOVANJE

Belvi Travel je omogućio izbor od mnoštva dobrih hotela i vila koje se nalaze nedaleko ili nadomak Megali Amos plaže, kao i u samom centru glavnog grada Skijatosa.