Na upit

Hotel Rachoni Bay Resort

Grčka | Tasos | Skala Rahoni

NOĆENJA: Individualna putovanja
PREVOZ: Sopstveni

Na upit

Hotel Potos

Grčka | Tasos | Potos

NOĆENJA: Individualna putovanja
PREVOZ: Sopstveni

Na upit

Hotel Aethria

Grčka | Tasos | Limenas

NOĆENJA: Individualna putovanja
PREVOZ: Sopstveni

Na upit

Hotel Thalassies Nouveau

Grčka | Tasos | Limenaria

NOĆENJA: Individualna putovanja
PREVOZ: Sopstveni

Na upit

Hotel Sunrise Beach

Grčka | Tasos | Skala Rahoni

NOĆENJA: Individualna putovanja
PREVOZ: Sopstveni

Na upit

Hotel Alexandra Beach

Grčka | Tasos | Potos

NOĆENJA: Individualna putovanja
PREVOZ: Sopstveni

Na upit

Hotel Makryammos Bungalows

Grčka | Tasos | Makryammos Beach

NOĆENJA: Individualna putovanja
PREVOZ: Sopstveni

Na upit

Zoe (EX Trypiti Hotel & Suites)

Grčka | Tasos | Limenaria

NOĆENJA:
PREVOZ: Autobus, Sopstveni

TASOS (Thassos)

Na samo 800km od Beograda i oko 180km od Soluna, u istočnom delu severne grčke pokrajine Makedonije, na samo nekoliko morskih milja od prelepog trgovačkog, turističkog i lučkog grada Kavale, nalazi se ostrvo Tasos. Nama najbliže ostrvo i jedno od našumovitijih grčkih ostrva. Ostrvo ima površinu od 398km i 15.000 stanovnika. Glavni grad i pristanišno mesto na Tasosu je istoimeno mesto Tasos-Limenas.

GLAVNI GRAD

Limenas kao glavni grad je jedan od najpopularnijih turističkih centara, gradić koji pored turističkih sadržaja pruža i mnogo toga drugog čime se druga letovališta ne mogu pohvaliti, a to su arheološki ostaci u samom gradu sa akcentom na Agoru – centar antičkog polisa, zatim Antički amfiteatar, rimski Akropolj, Arheološki muzej…

Gradić ima oko 5.000 stanovnika, a u letnjem periodu i trostruko više. Zelenilo, četinarske šume koje se pružaju do samih plaža, blaga klima, brojne peščane plaže, uzbudljive i sveže noći ispunjene muzikom i zabavom, ljubaznim i uvek nasmejanim domaćinima, osnovne su karakteristike ostrva koje je poznato brojnim evropskim turistima. Ovo zeleno ostrvo puno je borova, kedrova, hrastova i nepreglednih plantaža maslina. Tasos obiluje vodom i ima nekoliko reka, puno potoka i izvora. U blizini sela Maries nalazi se predivno jezero i ako krenete uzvodno, nailazite na slapove i kaskade u gustoj listopadnoj šumi. Malo ljudi zna da se u blizini sela Kastro nalazi divan vodopad.

Obala je izuzetno razuđena, mada je obala ka Turskoj mnogo pitomija i sa lepšim plažama, jer je tu i vegetacija bujnija u odnosu na obalu koja je okrenuta Grčkoj. U središnjem delu ostrva se nalazi veliki planinski venac sa nekoliko vrhova koji prelaze visinu od 1.000m , a najviši vrh je Ipsario na istoimenoj planini visok 1.206 metara.

KLIMA

Klima Tasosa je mediteranska, sa toplim, sunčanim danima i prohladnim letnjim večerima. Zime su blage, i prema mišljenju stručnjaka izuzetno doprinose poboljšanju zdravstvenog stanja. Tasos je okićen rudnicima zlata i srebra, kao i džinovskim fabrikama čisto belog mermera. Stanovništvo se pretežno bavi gajenjem pčela, ovaca i koza, maslina.

Ne propustite da probate retko dobar i čist med, sir i masline, ukusna grčka vina, tradicionalne slatkiše na bazi oraha i badema. Put oko ostrva, koje je skoro savršenog kružnog oblika, je dug 110km je nov i imaćete prijatnu vožnju sa mnogobrojnim vidikovcima gde se možete odmoriti i uživati u pogledu na more i planinske vrhove.

SMEŠTAJ NA TASOSU

Naši apartmanski smeštajni kapaciteti su na južnoj strani ostrva u mestu Potos, čiju nadaleko čuvenu peščano – šljunkovitu plažu zapljuskuje besprekorno čisto Egejsko more. Potos je gradić na samom jugu ostrva. Mlađu populaciju već sezonama unazad privlači zbog odličnih kafića na samoj obali, a porodice sa decom zbog lako dostuone peščane plaže u centru mesta, postepenog ulaska u čistu vodu, kao i luna parka i sličnih sadržaja koji raduju najmlađe. Hotelski kapaciteti su u Limenasu, u obližnjem Makriamosu i ne tako dalekom turističkom selu – plaži Skala Rahoni.

Tasos sa oko 100km obale, približiće vam se i pokazati svoje lepote, ako pored izabranih mesta uz malo ličnog angažovanja, avanturističkog duha i uz našu pomoć posetite brojna interesantna mesta ostrva Tasosa, kao plaže Kiniru, Paradizo, Mermerna plaža, Golden beach (zlatna plaža), Skale Kalirahi, Marion, Sotiros ili Rahoni, Makriamos, Aliki, fantastični Tripiti ili planinsko selo Teologos, kao i brojne manastire sa najvećim Arhangela Mihaila, arheološka nalazišta koja svedoče o 27 vekova ostrva Tasos, poznatog i kao mitološko stanište Sirena.

Kuda god da putujete, Tasos nikada nećete zaboraviti. Nazivi “smaragdno ostrvo”, “zeleni dijamant Egeja”, “šuma koja pliva”, “egejski raj” možda deluju pretenciozno onima koji ga nisu posetili, ali istinito za svakoga ko ga je doživeo. Ima tu mnogo stvari koje će doprineti da boravak na ovom ostrvu bude tek prvi u nizu, jer ga se nećete zasititi, ma koliko puta ga posećivali. Veličanstveno stilizovani Tasos odiše domaćim mediteranskim načinom života, pružajući istinsku toplinu i gostoprimstvo protkano modernim sadržajem i jednostavnim dizajnom.