od 114€

Grand Balisani Suites

Indonezija | Južna Azija | Bali

NOĆENJA:
PREVOZ: Avion

od 125€

Nusa Dua Grand Hyatt Bali

Indonezija | Južna Azija | Bali

NOĆENJA:
PREVOZ: Avion

od 198€

Nusa Dua Hilton Bali Resort

Indonezija | Južna Azija | Bali

NOĆENJA:
PREVOZ: Avion

Bali

„Ostvo Bogova“, kako u Indoneziji zovu Bali, jedno je od 17,000 ostrva i ostrvaca koje sačinjavaju Indonezijski Arhipelag. Iako Bali ima 16,999 braće i sestara, ovo ostvo potpuno je jedinstveno. Od različitih običaja i religije, do potpuno unikatne kulture, Bali je iskustvo koje se ne propušta.

Čim pristignete na obale Ostrva Bogova, pejzaž će vas ostaviti bez daha. Planine se slivaju sve do neverovatnih peščanih plaža, dok idilična polja pirinča predstavljaju drastičan kontrast brdima koja su vulkanske erupcije opustošile kroz vekove. Ovaj raj na zemlji samo po sebi je vredan posete, ali kada se doda i nerealna, gotova vanzemaljska kulturna baština Balija povrh prirodne lepote, doživećete nešto sasvim posebno.

Bali krije svakakve tajne, ali da je ova ostvo jedno od najpopularnijih letnjih destinacija na svetu uopšte nije tajna. Široka ponuda smeštaja, aktivnosti, zanimljivosti i atrakcija privlače milione turista na Bali svake godine. Od „skakutanja po ostvima“, kako se obilaženje Indonezijskog Arhipelaga naziva u Indoneziji, preko surfovanja, do neverovatne hrane i provoda, Bali treba doživeti u punom sjaju barem jednom u životu.

Bali nije samo ostrvo, već je i provincija u zapadnoj Indoneziji. Ova provincija pored Balija sadrži još nekoliko manjih ostvrvaca poput Nusa Lembogan i Nusa Ceningan. Obilazak ovih malih delića raja neizostavan je deo boravka na Baliju. Glavni grad je Denpasar, koji je takođe i grad sa drugom najvećom populacijom u čitavoj Istočnoj Indoneziji (900,000 stanovnika). Provincija Bali važi za glavnu turističku atrakciju koju Indonezija ima da ponudi. Gledajući da je turizam odgovoran za čak 80% ekonomije ove države, postaje jasno da je Bali istinski dragulj u kruni Indonezije.

Bali je deo Koralnog Trougla, koji važi za deo Pacifika sa najraznovrsnijim morskim životom koji možete da zamislite. Koralni grebeni vrve od života, pa se ovde može pronaći više od 500 vrsta kojih nema nigde drugde na planeti Zemlji. Grebeni su atrakcija sami po sebi, pa će oni koji vole da rone pamtiti ovo iskustvo do kraja života.

Bilo da volite da surfujete, obilazite prirodne atrakcije, posećujete muzeje i arheološka nalazišta, jedete i pijete, ili pak samo da ležite i sunčate se na idiličnim plažama, Bali ima ponešto za svakoga. Ubud, deo šireg Denpasara, važi za epicentar kulture na Baliju. Tanah Lot, drevni hram Hindu religije, Brodvej pijaca, hram Lempujang (gde se nalazi čuvena „Kapija do Raja“), Bažra Sandi (Bajra Sandhi) i mnoga druga gotovo vanzemaljska zdanja krije se po Ubudu, Denpasaru i okolini.

Imajući u vidu da je Bali jedina provincija sa većinskom populacijom Hindu veroispovesti (ostatak države pretežno je muslimanske veroispovesti), ne čudi da kultura Balija deluje kao da nije sa ovog sveta. Hramovi poput Tanah Lota pravo su otelotvorenje veoma specifičnog stila gradnje i dekoracije na Baliju. Vajarstvo igra veliku ulogu u lokalnoj kulturi, a podjednako je bitan i ples. Atmosfera na Baliju uvek opuštena i uzbudljiva, pa nimalo ne čudi što je TripAdvisor Bali već dva puta, 2017. I 2021. godine, proglasio za najpopularniju destinaciju po izboru putnika. Šta čekate? Nezaboravne avanture na Baliju zovu!

Dobro je znati

Valuta – indonežanska rupija

Jezik – indonežanski, engleski

Viza – ulazak slobodan za boravak do 30 dana (za gradjane Srbije).

Vakcina – nije potrebna

Klima – Visoka sezona od aprila do okrobra, niska sezona / kisna od novembra do marta.