ITALIJA

Italija je država na jugu Evrope. Obihvata Apeninsko poluostrvo i 3 velika ostrva na Sredozemnom moru: Siciliju, Sardiniju i Elbu. Jedinu kopnenu granicu ima na severu, na Alpima, gde se graniči sa Francuskom, Švajcarskom, Austrijom i Slovenijom.  Nezavisne države San Marino i Vatikan nalaze se unutar teritorije Italije. Prostire se na površini od 301.338 km² .

Republika Italija je unitarna parlamentarna republika.
Nastala ujedinjenjem italijanskih gradova-država, a nezavisnost je priznata 17. marta 1861. god. Italija se deli na 20 pokrajina, a one se dele na 95 oblasti.
Sa svojih 60 miliona stanovnika spada u 4-tu najmnogoljudniju zemlju članicu EU, od toga je u najvecem i glavnom gradu Rimu smešteno 2 617 175 stanovnika.

Službeni jezik je italijanski.
Valuta: Euro € (EUR)
Vremenska zona: Srednjoevropsko vreme UTC+1, a leti srednjoevropsko letnje vreme UTC+2.
Klima: Iako je odlikuje topla i sunčana klima, temperature i vremenske prilike mogu tokom godine varirati u zavisnosti od regije u Italiji. Tako u severnoj Italiji možete očekivati kontinentalnu klimu, dok južnu Italiju odlikuje mediteranska klima. Primorski delovi poluostrva mogu imati drugačiju klimu od planina i dolina u unustrašnjosti, posebno tokom zimskih meseci kada su u ovom delu Italije blage zime i topla i suva leta.

Severna Italija mami turiste u potrazi za spektakularnim pejzažima, gradovima optočenim bogatom istorijom, kulturom i umetnošću, ali i ukusnom hranom i vinima koja miliju nepca, poput Barola i Barbaseca. U severnoj Italiji dočekaće vas Alpi, najviši planinski lanac u Evropi, pružajući nezaboravno planinarenje ili skijanje, kao i neka od najpoznatijih jezera u Italiji, jezera Komo, Garda i Mađiore. Ukoliko se opredelite za severna Italija turističko putovanje, nezaobilazne destinacije su i neki od najpoznatijih italijanskih gradova – Milano, Torino, Venecija i Verona.

Jedinstvena turistička atrakcija i jedan od najromantičnijih gradova na svetu, Venecija je grad poznat po kanalima, gondolama, Karnevalu, te prelepim građevinama zbog kojih je s pravom nazvana „Kraljicom Jadrana”.

Sever Italije poznat je i po svom centru mode, Milanu. Ovaj veličanstveni grad nalazi se u regiji Lombardija, a drugi je po veličini u Italiji. Da je Milano grad koji je više od šoping zone svedoči i bogata baština koja ga čini i kulturnim centrom Italije.

Centralna Italija interesantna je turistima zbog svojih poznatnih turističkih gradova, od prestoničkog Rima, do neodoljivih primorskih gradova Cinque Terre i Amalfi, ali i regija nestvarnih pejzaža koji zasenjuju svakog posetioca. Toskana će vas oduševiti vinima i preukusnom hranom u prirodnom krajoliku poput onog sa razglednice, pozivajući vas da prošetate njenom prestonicom, Firencom. Za ljubitelje istorije, Umbrija je nezaobilazna stanica.

U centralnoj Italiji nalazi se njena prestonica, Rim. Ovaj legendarni „Večni grad” smatra se kolevkom zapadne civilizacije i jednim od najstarijih gradova u Evropi, čiji koreni sežu do antičkog doba. Bogat kulturno-istorijskom baštinom, a umetnošću nadahnut grad, Rim je i danas važno mesto na karti sveta.

Na obalama reke Arno nalazi se jedan od najlepših gradova Toskane, Firenca. Ovaj grad u Italiji smatra se kolevkom renesanse, čuvajući neka od najznačajnijih umetničkih dela na svetu. Pored bogatog nasleđa i brojnih turističkih atrakcija, Firenca privlači turiste i zbog ukusne toskanske kuhinje i autohtonih vina.

U južnoj Italiji dočekaće vas istorijski gradovi bogate kulture i gastronomije, živopisni pejzaži i prelepe plaže, ali i najveće ostrvo u Sredozemnom moru, Sicilija. Ovim kutkom Italije dominiraju gradovi poput Napulja, Barija i Palerma, upoznajući vas sa svojom baštinom, turističkim atrakcijama i gastronomijom, a posebnu pažnju zavređuje i antički grad Pompeja.

Napulj će vas očarati svojim šarmom, živahnim ulicama punim lokalaca i turista koji uživaju u druženju i hrani, te baroknom arhitekturom i brojnim znamenitostima koje svedoče o njegovoj raskošnoj baštini.

Sicilija: Najveće ostrvo u Sredozemnom moru, Sicilija je jedno od najpopularnijih ostrva za letovanje u Italiji. Vrhunske turističke destinacije uz prelepe plaže, poput San Vito Lo Capo ili plaže Isola Bella, i kristalno more, te mnogobrojne aktivnosti, razlog su zbog kog je ovo italijansko letovalište interesantno turistima. Sicilija pruža i više od letovanja, od sportskih aktivnosti među kojima se izdvaja planinarenje u najvišem aktivnom vulkanu u Evropi, Etni, do manje ekstremnijih, vožnje bicikla ili ronjenja. Uz ove aktivnosti, ostrvo je bogato brojnim kulturno-istorijskim znamenitostima i atrakcijama koje čekaju da ih otkrijete, u prestoničkom Palermu, Taorminu ili Sirakuzi. Sicilija letovanje svrstava se u red pristup

Nekadašnje kolonija stare Grčke, uporište sicilijanske mafije i središte najvećeg ostrva u Italiji – Palermo. Ukoliko se odlučite za odmor na jugu Italije, ovaj ostrvski prestonički grad oduševiće vas živahnim duhom, bogatom baštinom, prekrasnim plažama i preukusnom hranom.

Italija je zemlja različitosti i da biste je doživeli na pravi način morate je obići od samog severa i planinskih predela na Alpima, pa do najjužnijeg temperamentnog živopisnog juga Sicilije.