TUNIS LETO 2024- SPECIJALNE PONUDE – FIRST MINUTE – POPUSTI DO 30%

Preporuka agencije

od 529€

Houda Golf Beach & Aquapark

Tunis | Tunis | Monastir – Skanes

PREVOZ: Avion

Preporuka agencije

od 539€

Tropicana Aquapark

Tunis | Tunis | Monastir – Skanes

PREVOZ: Avion

Preporuka agencije!

od 559€

Riadh Palms Hotels & Resort

Tunis | Tunis | Sousse

PREVOZ: Avion

Moguć smeštaj za 3 dece do 12 god!

od 689€

Sahara Beach

Tunis | Tunis | Monastir – Skanes

PREVOZ: Avion

Dete do 12 god gratis smeštaj!

od 669€

Hotel El Borj

Tunis | Tunis | Mahdia

PREVOZ: Avion

Dete do 12 god gratis smeštaj!

od 569€

Skanes Serail

Tunis | Tunis | Monastir – Skanes

PREVOZ: Avion

Prvo i drugo dete do 6 god gratis smeštaj!

od 649€

Occidental Sousse Marhaba

Tunis | Tunis | Sousse

PREVOZ: Avion

Dete do 12 god gratis smeštaj!

od 549€

Riviera Hotel

Tunis | Tunis | Port El Kantaui

PREVOZ: Avion

Odličan odnos cene i kvaliteta!

od 799€

Iberostar Averoes

Tunis | Tunis | Jasmin Hamamet

PREVOZ: Avion

Preporuka za porodice!

od 769€

Khayam Garden Beach & Spa

Tunis | Tunis | Hamamet

PREVOZ: Avion

Moguć smeštaj za 3 dece do 12 god!

od 769€

Hotel Delfino Beach

Tunis | Tunis | Hamamet

PREVOZ: Avion

Veliki broj zadovoljnih putnika!

od 769€

Sentido Phenicia

Tunis | Tunis | Hamamet

PREVOZ: Avion

Preporuka agencije!

od 629€

Marhaba Club

Tunis | Tunis | Sousse

PREVOZ: Avion

Preporuka za mlade!

od 669€

Diar Lemdina

Tunis | Tunis | Jasmin Hamamet

PREVOZ: Avion

Blizu medine!

od 679€

Medina Belisaire

Tunis | Tunis | Jasmin Hamamet

PREVOZ: Avion

Preporuka agencije!

od 789€

Sentido Bellevue Park

Tunis | Tunis | Port El Kantaui

PREVOZ: Avion

TUNIS

Tunis – egzotična zemlja, koja predstavlja prirodni most između Afrike i Evrope, spaja miris mediteranskog zelenila i peska Sahare sa juga. Zemlja koja se graniči sa Alžirom na zapadu i Libijom na jugoistoku, ostatak države ograničen je Sredozemnim morem čija se obala proteže čak 1300 km sa prelepim dugim i širokim peščanim plažama.

Tunisje zemlja gde se pretapaju hiljadugodišnje kulture, zemlja tradicije i legendi, svetla i boja, ritam kontrasta, srce Mediterana. Sa prelepim dugim i širokim, peščanim plažama, mnogobrojnim hotelima i kulturno-istorijskim spomenicima magičnom snagom privlači znatiželjne turiste sa svih strana sveta da istraže znamenitosti burne prošlosti kao i nepoznanice uvek mistične i predivne Sahare. Tunis je, zbog povoljne primorske klime, veoma popularna turistička destinacija i tokom zime.

Oko 40 odsto južne i jugozapadne teritorije zemlje pokriva pustinja Sahara, dok je ostatak od 60 odsto površine zemlje veoma plodan i pogodan za poljoprivredu. Planinski venac, koji predstavlja deo istočnog Atlasa, dijagonalno preseca zemlju i oštro deli pustinjsku od mediteranske klime. Glavni grad se takođe zove Tunis, kao i obližnje jezero i veliki zaliv u kojem je prestonica smeštena. Priča se da  ime Tunis potiče od berberske reči ”prenoćiti”. Tunis ima preko 12 miliona stanovnika. Tunižani govore arapski književni jezik, ali se dobro služe i francuskim, engleskim, nemačkim, italijanskim i ruskim jezikom.

Vraćamo se oazi vrhunskog odmora i avanture, zemlja prebogate istorije i kontrasta vas čeka! Od prelepe obale preko uzburkane istorije, prirodnih lepota do uzbudljive pustinje.

Uživajte u mirisu jasmina, odmarajte na lepim peskovitim plažama – a ukoliko svom odmoru želite da dodate i notu avanture – Tunis će vam ostati u najlepšem sećanju.

Njen geografski položaj je jako povoljan, sa izlazom na Sredozemno more i sa ne tako velikom površinom pustinje. Tunis je većinom planinska zemlja, sa ne baš raznovrsnom vegetacijom. Takođe, skoro da nema reka i jezera.

Glavni grad Tunisa je Tunis, a ostali veći gradovi su SfaxKairouanMonastirSousseJafa.

Tunis ima oko 10 miliona stanovnika, oko 2 miliona živi u gradu Tunisu. Stanovništvo Tunisa čine oko 99% muslimana, ostalo su hrišćani. Kairouan (Keruan) je četvrti sveti grad po značaju u muslimanskom svetu posle Meke, Medine i Jerusalima , mada ga smatraju i najsvetijim gradom Magreba.

Danas značajna turistička destinacija, Tunis,  može da se pohvali sa oko 6 miliona turista godišnje koji posećuju poznata letovališta – Hammamet, Sousse, Port El Kantaoui, Ðerba, Monastir, Mahdia, Sidi Bou Said…

Izleti u Tunisu

SAHARA

Doživite pustinju sa kulisa za Ratove zvezda. Pored Sahare koja pruža neverovatno iskustvo posetićete El Jem, veliko slano jezero Chott El Jerid, jahaćete kamile, ići na jeep safari, posetiti oazu sa pola miliona stabala palmi i posetiti Kairouan, četvrti sveti grad po značaju u muslimanskom svetu.

TUNIS – KARTAGINA – SIDI BOU SAID

Poseta prestonici, Tunisu, obilazak muzeja Bardo, čuvenom po zbirci mozaika, obilazak centra grada i medine, odlazak do Kartagine, poseta čuvenim rimskim termama. Zatim obilazak plavo-belog sela Sidi Bou Said, gradića umetnika i pisaca.

ISTORIJA

Tunis ima bogatu istoriju dugu više hiljada godina, ali najburniji period nastaje dolaskom Feničana, osnivača Kartagine, u IX veku pre nove ere, pa se uglavnom govori o 3000 godina staroj istoriji i kulturi u kojoj su se smenjivali uticaju Puna, Rimljana, Arapa, Turske, Afrike, raznih evropskih naroda… sve do dolaska Francuza i osnivanja njihovog protektorata nad Tunisom krajem XIX veka. Starosedeoci Tunisa su Berberi koji i danas govore berberskim jezikom. Oni su prilično očuvali svoju samosvojnost uprkos brojnim osvajačima koji su protutnjali ovom krajevima.

Istorijski najznačajniji lokalitet Tunisa je Kartagina, glavni trgovački centar Feničana iz II i III veka pre nove ere, dakle baš iz doba kada je s druge strane Sredozemnog mora stasavala druga velika sila: Rim, prvo kao republika, pa kao carstvo. Osnovana je 814. godine pre nove ere, Kartagina se razvila u jedan od najuspešnijih i najsnažnijih gradova u zapadnom Mediteranu. Tokom II i III veka pre nove ere počele su zađevice između dve sredozemne supersile oko prevlasti na Mediteranu, pa su se gotovo stotinu godina vodila tri punska rata u kojima je Kartagina pokušala da nadvlada Rim, ali je uprkos uspešnim borbama, koje je u jednom periodu predvodio i Hanibal, Kartagina u sva tri rata pretrpela poraze. U poslednjem je grad potpuno uništen i njegovi žitelji prodati su u ropstvo. Nakon toga Tunis je postao rimska provincija Afrika, žitnica Rimske imperije. Rimljani su zauzeli veći deo Tunisa, obnavljajući i gradeći prelepe gradove.

Hrišćastvo je ovde tek počinjalo da se budi kada Tunis 436. godine osvajaju Vandali.  Potom ove prostore okupira vizantijski car Justinijan I, a 670. godine dolaze Arapi koji proširuju svoju vlast na teritoriju cele severne Afrike i vrše islamizaciju stanovništva. Zemlju su osvajali i Španci i Turci, gusari i begovi, jer kao važna tačka nasred Sredozemlja postaje predmet nadmetanja između raznih sila, pa i Italije i Francuske, koja je bila poslednji ”zaštitnik” buduće nezavisne Republike Tunis.

Otuda se u Tunisu mogu videti fantastični istotrijski spomenici poput ostataka drevne Kartagine, pa rimski amfiteatar u El Džemu i Nacionalni muzej u Bardou s najvećom kolekcijom rimskih mozaika, potom izuzetna gradska arhitektura u Sidi Bu Saidu arapsko-andaluzijskog stila, neobične berberske kuće ukopane u meki pustinjski peščar, ili se mogu kušati francuski bageti, kroasani i sirevi i italijanska pasta uz slušanje italijanskih kancona… Naravno, tu su i izuzetni muslimanski verski objekti i spomenici kulture, od kojih su neki jedinstveni na afričkom tlu.

GASTRONOMIJA

Glavni tunižanski gastronomski specijaliteti potiču iz tradicionalne kuhinje Berbera, najstarijih doseljenika na ovo tlo poreklom s Biskog Istoka. Španci su uveli upotrebu maslina, maslinovog ulja, oraha i voća, dok je francuska kuhinja takođe ostavila značajan trag, te u mnogim restoranima nailazite na dva menija: jedan sa francuskim, a drugi sa tunižanskim specijalitetima.

Predjela/Salate

Mechoufa (grill): Seckani paradajz, slatke papričice, paprika, luk, beli luk, so i biber, začinjeno maslinovim uljem i vinskim sirćetom, ukrašeno tunjevinom ili sardinama.

Salade Tunissiene: Paradajz, slatke papričice, paprika, začinjeno maslinovim uljem i vinskim sirćetom, ukrašeno tunjevinom ili sardinama.

Hourva: Pire od šargarepe, beli luk, kapar, masline, maslinovo ulje i vinsko sirće.

Ostala jela

Brik: Prženo testo punjeno spanaćem, jajima, tunjevinom ili mlevenim mesom.

Čorba: od ribe ili jagnjećeg mesa, ali jače pobiberena.

Kuskus: Posebna vrsta drobljene pšenice skuvane na pari i servirane s  mesom, ribom i povrćem.

Marka: Postoje različite vrste ovog jela, ali su skoro sve bazirane na mesu sa bogatim i gustim sosom od paradajza i povrćem.

Mechoui:  jagnjetina sa ražnja.

Mosly: Zapečena jagnjetina, riba ili pile sa šafranom, prilogom od krompira, začinjeno limunovim sokom.

Tajine: Jelo bazirano na mesu, kuvanim jajima i krompiru.

Deserti/Poslastice

Bouza: Krem od želatina i suvog voća, badema, oraha, lešnika i semenki suncokreta.

Baklava: Poslastica turskog porekla, bogata suvim voćem, uljem, slanim maslacem, jajima, medom…

Makroudh: Kolač od urmi sa prelivom od meda.

Vina i ostala pića

Postoji veliki izbor lokalnih crnih i belih vina, aperitiva (Muscat de Thibar od urme), likera (Thibarine) i rakije (Boukha od smokava).

Tu su, naravno, i neizbežni čaj od mente i turska kafa.

KLIMA

Tunis se nalazi u suptropskom klimatskom pojasu. Širi obalni pojas ima mediteransku klimu, dok je unutrašnjost pod uticajem suvog i polusuvog pustinjskog podneblja. Temperature leti prelaze 40°C, a kišno razdoblje se proteže kroz hladniji deo godine, između oktobra i maja, u severnom delu zemlje. Tunis je, zbog povoljne primorske klime, veoma popularna turistička destinacija i tokom zime.

Šta posetiti u Tunisu

U Tunisu turisti mogu posetiti istorijske spomenike poput ostataka drevne Kartagine, rimski amfiteatar u El Džemu i Nacionalni muzej Bardo s najvećom kolekcijom rimskih mozaika, potom izuzetna gradska arhitektura arapsko-andaluzijskog stila u Sidi Bu Saidu, spomenici kulture, od kojih su neki jedinstveni na afričkom tlu, neobične berberske kuće ukopane u meki pustinjski peščar, mogu se probati razna nacionalna jela tradicionalne kuhinje Berbera, čuveni kus-kus ili francuski bageti, kroasani i sirevi, italijanska pasta uz slušanje italijanskih kancona…

Grad Tunis

Prestonicu Tunisa, grad Tunis, karakteriše dinamičan spoj tradicije i modernosti, mediteranskog i evropskog šarma. Grad ima tri važne celine: Medinu, koja je staro arapsko i tursko jezgro grada, francuski deo, nastao krajem XIX i u prvoj polovini XX veka i najnoviji, moderan deo koji se prstenasto širi ka severu i uz obale jezera Tunis.

Sidi Bu Said (Sidi Bou Said)

Duž popločanih ulica nižu se bele kuće plavih vrata i prozora, ukrašenih kovanim gvožđem, a u dvorištima rastu čempresi, lovori, bugenvilije. Sa nekoliko vidikovaca pruža se panoramski pogled na zaliv Tunis. Brojne su prodavnice suvenira, rukotvorina, srebrnog nakita, galerije slika i akvarela. Sidi Bu Said predstavlja tunižanski St. Trope, nezaobilaznu turističku atrakciju, sa čuvenom vilom barona Rudolfa d’Erlangera i malim, luksuznim hotelima i poznatim Café des Nattes.

Tunis | Letovališta

Letnja sezona u Tunisu traje tokom cele godine zbog mediteranske klime. Sunce, plaže, more, pesak, kamile, pustinja, udobni hoteli su prve asocijacije za putovanje u Tunis. Tunis je sve to, ali i mnogo više … u našoj letnjoj ponudi aranžmana uvrstili smo hotele raznih kategorija u letovalištima Gamart, Hamamet, Jasmin Hamamet, Sus, Port Kantaui, Skanes i Mahdia.

GAMART (GAMMARTH) letovalište na obali Sredozemnog mora, nalazi se na 15 km severno od Tunisa, pored gradića La Marsa. Nekada malo ribarsko selo, od druge polovine XX veka razvija se u elitno predgrađe sa raskošnim vilama i rezidencijama, vrhunskim hotelima, restoranima, prodavnicama i galerijama. U njegovoj blizini nalaze se ruševine drevne Kartagine i mondenski Sidi Bu Said.

HAMAMET (HAMMAMET) (arap. mesto za kupanje) Nekada malo ribarsko mesto, u zalivu Hamamet, na jugu poluostrvа Kаp Bon, najplodnijeg i najzelenijeg dela Tunisa, još u XIX veku postaje omiljeno letovalište mnogih poznatih umetnika, poput Gistava Flobera, Oskara Vajlda, Andrea Žida. Staro gradsko jezgro čini medina iz XV veka, izgrađena na stenama uz obalu mora. Unutar izuzetno očuvanih zidina nalazi se lavirint popločanih uličica i uskih prolaza, a u njemu kuće meštana i brojne prodavnice i galerije.

Razvoj turizma u Tunisu započeo je baš u Hamametu šezdesetih godina XX veka. Najstariji hoteli sa raskošnim mediteranskim vrtovima nalaze se na području šireg centra grada, a postoje i dve turističke zone: Hammamet Nord koji se na severu proteže sve do Nabela, poznat po lepim peščanim plažama, i na jugu, udaljen 9 km od centra grada, JASMIN (YASMINE) HAMAMET, moderna turistička zona, projektovana po uzoru na poznata letovališta na Mediteranu, sa novosagrađenom medinom (u kojoj su smešteni bazari-sukovi, butici, restorani i poslastičarnice), marinom do koje možete prošetati lepom promenadom dužine oko 3 km i zabavnim parkom Carthage Land. Jasmin Hamamet turistima nudi smeštaj u udobnim hotelima u neposrednoj blizini uređenih plaža i mora, brojne mogućnosti za rekreaciju, zabavu, izlaske i kupovinu zbog čega se poslednjih godina svrstava u vrh mediteranskog turizma. Postao je jedna od najpopularnijih i najtraženijih destinacija za odmor na Sredozemlju.

SUS (SOUSSE) Danas je Sus treći grad po veličini u Tunisu u kome živi oko 900.000 stanovnika, a predstavlja turističku prestonicu zemlje. Duž lepih peščanih plaža nalaze se mnogobrojni hoteli, a grad je poznat i po medini iz IX veka, jedna od najbolje očuvanih tvrđava u Tunisu, sa koje se pruža divan pogled na čitav grad.

Šetnja ulicama i uskim prolazima medine je prilika za istraživanje i upoznavanje orijentalnog sveta, njegovog specifičnog ritma i čari cenkanja.

PORT EL KANTAUI (PORT EL KANTAOUI) Udaljen je 6 km severno od Susa. Letovalište građeno od 1979. godine kao velika turistička zona oko marine u kojoj istovremeno može da se usidri preko 300 jahti. Arhitektura, iako moderna, oslanja se na tradicionalnu arhiktekturu Tunisa, sa belim kućama ukrašenim tirkiznoplavim vratima i prozorima. Hoteli su građeni u istom stilu duž obale blistavo čistog mora, na peščanim plažama sve do grada Susa. Zbog dugačkih plaža, sadržajnih hotela i bogatog noćnog života, Port El Kantaui je postao omiljena destinacija za porodični odmor i odmor mladih tuista.

Port je uređen i čist, potpuno prilagođen turistima, sa puno zelenila i cveća, idealan za šetnje. U marini se nalazi veliki broj prodavnica, kafića, restorana i čuvena fontana sa svetlosno – muzičkom koreografijom. Taksijem ili lokalnim prevozom se lako i brzo stiže do Susa, ali i do Hergle, malog berberskog sela sa nekoliko odličnih restorana i poslastičarnica i očuvanim lokalnim načinom života.

SKANES Mirna turistička zona smeštena nadomak dva grada, Monastira na jugu i Susa na severu. Ima niz dobrih hotela bogatog sadržaja. Skanes je pravo mesto za porodični odmor, za putnike koji žele odmor u tihoj atmosferi, uz ogromne maslinjake koji ovom regijom dominiraju još od perioda Rimljana. U turističkoj zoni nalaze se prodavnice suvenira i kafići, a obilazak je moguć i kočijama koje čekaju ispred hotela. Taksijem ili lokalnim prevozom lako i brzo se stiže do Monastira i Susa.

MAHDIJA (MAHDIA) Mali obalski grad nalazi se južno od Monastira, na uskom poluostrvu, koje je od ostatka kopna, na najužem delu, odvojeno jedinom gradskom kapijom, Skifa el Kahla.

Mahdia je uspela da sačuva šarm lokalnog, mirnog tunižanskog mesta. U luci Mahdije je snimano nekoliko scena filma Engleski pacijent. Odlična je polazna tačka za upoznavanje centralnih i južnih delova Tunisa. Turistička zona se pruža uz predivnu peščanu plažu severno od grada I u ponudi ima kvalitetne i sadržajne hotele.